Η εφημερίδα «Mεσημβρινή» εξεδόθη το πρώτον στις 9 Οκτωβρίου 1961 και πρώτη εκδότης της υπήρξε η αείμνηστη Ελένη Βλάχου-Λούνδρα. Διά της εφημερίδας αυτής εισήχθη η σύγχρονη δημοσιογραφία στην Ελλάδα δημιουργηθείσης αληθινής «σχολής». Οι καινοτομίες της εφημερίδας ήταν πάμπολλες και απετέλεσαν αφετηρία για την μετεξέλιξη όλων των άλλων εφημερίδων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: H υιοθέτηση του λόγου – αντίλογου στο πολιτικό ρεπορτάζ, η αυτοτέλεια εκάστου ρεπορτάζ, χωρίς γυρίσματα από τη μία σελίδα στην άλλη και η υιοθέτηση ξεχωριστών σελίδων αφιερωμένων στα Αθλητικά και κοινωνικά/κοσμικά γεγονότα.
Υπό την ίδια εκδότρια συνέχισε να κυκλοφορεί αδιαλείπτως, επιτυγχάνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιας κυκλοφορίας, μέχρι της καταλύσεως των Δημοκρατικών Θεσμών την 21η Απριλίου 1967 οπότε και ανεστάλη η έκδοσή της, λόγω της κάθετης αντίθεσης της εκδότριας της στη δικτατορία. Η εφημερίδα επανεξεδόθη το 1980 από τον Χρήστο Σιαμαντά, ενώ την Διεύθυνση της εφημερίδας ανέλαβε ο αείμνηστος Παναγιώτης Λαμπρίας. Από το 1982 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 1994 συνεχίστηκε η έκδοσή της << ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΣ >> από τη ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΤΥΠΟΥ ΑΕ. Η νεότερη ιστορία της << ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΣ >> φέρει τη σφραγίδα του κύρους και της αξιοπιστίας, ενώ η φράση << το έγραψε η Μεσημβρινή >> αποτελεί εγγύηση για την ακρίβεια μιας πληροφορίας και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης.
Ολη εξ άλλου η εκδοτική πορεία της << ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗΣ >> χαρακτηρίστηκε από την αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση, την ενδελεχή ενημέρωση, τη μετριοπάθεια και το ήθος που της προσέδωσαν αναμφισβήτητο κύρος και την καθιέρωσαν στην συνείδηση της κοινής γνώμης και σε ολόκληρη τη Δημοσιογραφική Οικογένεια ως πρότυπο εντύπου και παράδειγμα προς μίμηση για τον Ελληνικό Τύπο. Πλείστοι όσοι έγκριτοι δημοσιογράφοι, πολλοί εκ των οποίων διεδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και στην πολιτική ζωή του τόπου και κατέλαβαν σημαντικές θέσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπηρέτησαν στις τάξεις της, έτσι ώστε η εκεί θητεία ενός δημοσιογράφου να θεωρείται αληθινό εύσημο γι αύτόν.