
Την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχουν βάλει στο μικροσκόπιο οι σεισμολόγοι (ήδη από την περασμένη εβδομάδα) και προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα επιφανειακά ξεσπάσματα του Εγκέλαδου, ακόμα κι αν στην περιοχή δεν έχει σημειωθεί, ιστορικά, σφοδρή δόνηση. Χθες το βράδυ, μόλις έξι μέρες μετά το σμήνος μικροσεισμών με επίκεντρο τον Νότιο Ευβοϊκό και συγκεκριμένα την ακτογραμμή Ραφήνας – Μαραθώνα, ο Εγκέλαδος αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους της Αττικής (όχι μόνο της Ανατολικής) με 4,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή της Σταμάτας.
Για έξαρση σεισμών που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες – παρότι είναι περιορισμένης έκτασης και χωρίς μεγάλα μεγέθη – το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και για την ανάγκη για διαρκή ετοιμότητα και προετοιμασία έκανε λόγο, στις 9 Ιανουαρίου, ο δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφερόμενος μάλιστα σε αισθητότητα που δημιουργεί ερωτήματα.
«Υπάρχει τοπική έξαρση μικροσεισμών στην Ανατολική Αττική με μέγεθος που δεν ξεπέρασε το 2,9 αλλά και πάλι η αισθητότητα δημιούργησε ερωτηματικά. Πρόκειται για εξελισσόμενη σμηνοσειρά σεισμών, η οποία προς το παρόν δεν είναι επικίνδυνη», έγραψε συγκεκριμένα στο άρθρο του για τις μικροδονήσεις (2-3 βαθμών) στον Νότιο Ευβοϊκό, της περασμένης Τρίτης.
Οι σεισμολόγοι κατέληξαν ότι ο χθεσινοβραδινός σεισμός (4,4 βαθμών, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του μεγέθους από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, καθώς αρχικά έδωσε 4,2 βαθμούς) αποτελεί συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Αττική. «Ημασταν εξαρχής επιφυλακτικοί και παρατηρούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου μετά τις 9 Ιανουαρίου. Πράγματι ο νέος σεισμός εντάσσεται στη δραστηριοποίηση της ίδιας περιοχής. Προς το παρόν δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω εκτιμήσεις» τόνισε χθες το βράδυ ο δρ Παπαδόπουλος.
Αναφερόμενος στο βουητό που ακούστηκε λίγο πριν τη δόνης, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι όπως έρχονται τα σεισμικά κύματα και φθάνουν στην επιφάνεια, παθαίνουν διάθλαση και μετατρέπονται σε ακουστικά κύματα. «Μπορεί να τρομάζει αλλά είναι ακίνδυνο».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλίαρας, υποστήριξε και αυτός από την πλευρά του ότι μπορεί να υπάρξει και άλλος σεισμός αντίστοιχης έντασης με τον χθεσινό αλλά πρόσθεσε πως αυτές οι δονήσεις δεν δημιουργούν προβλήματα και δεν έχουν επίδραση σε κτήρια. «Τον νοιώσαμε πολύ περισσότερο επειδή ήταν κοντά στην Αθήνα και μικρό εστιακό βάθος, σα 5 χιλιόμετρα», εξήγησε.
Πάντως, η χθεσινή δόνηση έρχεται ως συνέχεια του «σμήνους σεισμών» που είχε προκαλέσει ανησυχία στις 9 Ιανουαρίου στην ίδια περιοχή. Ο μεγαλύτερος από αυτούς δεν είχε ξεπεράσει τα 3 Ρίχτερ.
Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι η σεισμική ακολουθία είναι σχετικά έντονη, για το μέγεθος του σεισμού. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, μόλις 5 λεπτά μετά το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ, καταγράφηκε μετασεισμός 2,6 Ρίχτερ και ακολούθησαν άλλες δύο δονήσεις, μεγέθους 2 και 2,5 μετά από 11 και 20 λεπτά αντίστοιχα.