Ιδιαίτερο πλήγμα δέχονται οι νέοι, αφού σε τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο, η ανεργία ξεπερνά μεσοσταθμικά το 30%.
Δεν κλείνει εύκολα η πληγή που προκάλεσε η οικονομική κρίση, καθώς το άνοιγμα της ψαλίδας στην απασχόληση μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του Νότου παραμένει πολύ μεγάλο. Ιδιαίτερο πλήγμα εξακολουθούν μάλιστα να δέχονται από την ανεργία οι νέοι, αφού σε τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο, ξεπερνά το 30%. Στη χώρα μας μάλιστα φτάνει το 45%.
Μπορεί η ανεργία στην ευρωζώνη να διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, όμως η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια καθώς έχει τον υψηλότερο αριθμό ανδρών και γυναικών που εξακολουθούν να αναζητούν δουλειά. Η ανεργία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2016, διαμορφώνεται σε 23,1% και είναι η υψηλότερη στη ζώνη του ευρώ.
Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat δείχνουν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 9,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2009. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη υπολογίζεται σε 15,44 εκατ. άτομα. Μόνο στην Ελλάδα οι άνεργοι ξεπερνούν τα 1,1 εκατ. άτομα. Ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών ατόμων, δηλαδή όσων ούτε εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, έχει αυξηθεί στα 3,269 εκατ. άτομα.
Σε αρκετή – πλέον – απόσταση από τη χώρα μας βρίσκεται η Ισπανία με ανεργία 18% και ακολουθούν η Κύπρος με 12,9%, η Ιταλία με 11,5% και η Πορτογαλία και η Γαλλία με 10%. Η ανεργία στην ευρωζώνη μειώνεται συνεχώς από τα υψηλότερα επίπεδα του 12%, στα οποία είχε φτάσει το 2013.
Αντίθετα, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εξακολουθούν να απολαμβάνουν πολύ υψηλούς ρυθμούς απασχόλησης λόγω της αυξημένης βιομηχανικής παραγωγής αλλά και της άνθησης του τομέα των υπηρεσιών. Πρωταθλήτρια στην απασχόληση εξακολουθεί να παραμένει η Γερμανία, όπου η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς δεν ξεπερνά το 3,9%. Ακολουθούν η Μάλτα με 4,1%, η Ολλανδία με 5,3% και η Αυστρία με 5,7%. Πρόκειται για μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας στα ποσοστά που δείχνουν ξεκάθαρα το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στην απασχόληση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ευρώπης. Το χάσμα αυτό μάλιστα, παρά τη μείωση στα μέσα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη, δεν φαίνεται να μειώνεται σημαντικά.
Πηγή : tanea.gr