Mesimvrini S.A.

Ο Ιβάν Σαββίδης στο σπίτι των… φαντασμάτων

17314746_mp_680089_kokkino_spiti_ktirio_stin_agias_2014_01_27.limghandler

Ο Σαββίδης θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του περίφημου Μεγάρου Λόγγου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.
Το «κόκκινο σπίτι» της Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο γνωστά κτίρια της πόλης, αποκτά νέο ιδιοκτήτη: ο Ιβάν Σαββίδης ολοκληρώνει διαδικασίες για την αγορά του Μεγάρου Λόγγου, τριώροφου κτιρίου με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που δεσπόζει σε πολύ κεντρική θέση, στην Πλατεία Αγίας Σοφίας.
Χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι τα κόκκινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του και τα κεραμικά διακοσμητικά στην εξωτερική επιφάνειά του. Πήρε το χαρακτηριστικό αυτό όνομα εξαιτίας του έντονου κόκκινου χρώματός του στην εξωτερική επιφάνεια και παραμένει σήμερα ένα από τα ελάχιστα κτίρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το οποίο διατήρησε τη φυσιογνωμία του.
Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Π. Στάη και κατασκευάστηκε από την Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών για να στεγάσει την οικογένεια του κλωστοϋφαντουργού από τη Νάουσα Γρηγόρη Λόγγου. Το κτίσμα διαθέτει τέσσερα επίπεδα, ισόγειο και τρεις ορόφους. Αν και αρχικά είχε ζητηθεί άδεια ανέγερσης δύο ορόφων, τον Οκτώβριο του 1925 ζητήθηκε συμπληρωτικά η προσθήκη και του τρίτου ορόφου. Κάθε όροφος, δε, έχει δύο διαμερίσματα.
Το 1980 συντάχθηκε έκθεση επικινδυνότητας του κτιρίου που ανέφερε ότι έπρεπε να αφαιρεθούν τα χαλαρά επιχρίσματα των εξωστών. Οι εργασίες εκτελέστηκαν με δαπάνες του ιδιοκτήτη, αλλά την καθαίρεση των επιχρισμάτων δεν ακολούθησε η ανακατασκευή τους. Παρ’ όλα αυτά η γενική στατική κατάσταση του «κόκκινου σπιτιού» θεωρείται καλή. Τρία χρόνια αργότερα, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο.
Το 2006 η Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων πρότειναν την αγορά του από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έναν χρόνο μετά αποφασίστηκε η έγκριση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ή η απευθείας εξαγορά του διατηρητέου κτιρίου. Η απαλλοτρίωση, όμως, καθυστέρησε και τελικά αναιρέθηκε η απόφαση.

Τα φαντάσματα. Τα τελευταία χρόνια το κτίριο είναι παρατημένο στη φθορά του χρόνου, με σπασμένα τζάμια, ερμητικά κλειστή την κεντρική είσοδο και γενικά εικόνα που παραπέμπει σε άλλη εποχή. Η εικόνα εγκατάλειψης ήταν η αιτία για να συντηρηθούν οι θρύλοι ακόμη και για εμφάνιση φαντασμάτων που συνοδεύουν το κτίριο, το οποίο θα αγοράσει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ωστόσο, χρησιμοποιείται μόνο το ισόγειο, στο οποίο λειτουργεί μπιραρία.
«Ανακαινίσαμε το κατάστημα διατηρώντας πολλά από τα στοιχεία που ζητούσε η Εφορεία Νεότερων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας. Το κτίριο μας έδωσε την ιδέα να δημιουργήσουμε την μπιραρία. Θεωρώ ότι έτσι πήρε αξία το κτίριο, το ισόγειο του οποίου ήταν έως τότε παραμελημένο καφενείο – στέκι συνταξιούχων εκπαιδευτικών» λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδιοκτήτης της μπιραρίας Δημήτρης Θωμαΐδης.
Οπως συμβαίνει με κάθε εγκαταλειμμένο κτίριο, έτσι και το «κόκκινο σπίτι» έχει γεννήσει ιστορίες με φαντάσματα. «Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει εδώ δεν είναι τα φαντάσματα, είναι ότι ανεβαίνεις τις σκάλες και λαχανιάζεις» προσθέτει και συνεχίζει: «Ολα αυτά είναι ανοησίες. Είμαι 22 χρόνια εδώ και δεν είδα κανένα φάντασμα. Ευτυχώς έγινε εδώ ένα μαγαζί και δεν είχαμε φαινόμενα όπως στην Αθήνα, τύπου Βίλας Αμαλίας».

Πηγή (Τα Νέα )