Mesimvrini S.A.

Η υπερφορολόγηση πνίγει την οικονομία .

17944498_germanoi.limghandler

Μηνύματα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους ευρωπαίους εταίρους – και κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – έστειλε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας προς την πρώτη τούς κινδύνους της υπερφορολόγησης και ζητώντας από τους δεύτερους να προχωρήσουν άμεσα σε ρύθμιση του ελληνικού χρέους.
Παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι θετική και στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ανάκαμψη, ο Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι για την πορεία της οικονομίας παραμένουν. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος», τονίζεται στην έκθεση, «συνδέεται με την υπερβολική κατά την άποψη της Τραπέζης της Ελλάδος, έμφαση στις αυξήσεις φόρων που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2016-18». Οπως επισημαίνεται, η υφεσιακή επίπτωση μπορεί να είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα. Ο ίδιος ζητεί ελάφρυνση των φορολογικών βαρών με παράλληλη περικοπή των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου.
Κινδύνους βλέπει ακόμη ο Στουρνάρας από τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, από μια ενδεχόμενη επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης, από τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.
«Τώρα πλέον επείγει ο προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής προς τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα αντισταθμίσουν τις υφεσιακές επιπτώσεις της υψηλής φορολογίας», τονίζει.
Σημειώνεται ότι το σενάριο της Τραπέζης της Ελλάδος προβλέπει ανάκαμψη το β’ εξάμηνο και κατά μέσο όρο το 2016 ύφεση 0,3%.

ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, για να τονωθεί η ανάπτυξη, η συνταγή Στουρνάρα, όπως προκύπτει από την έκθεση, είναι να γίνει άμεσα ρύθμιση του χρέους και να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 ώστε να δοθεί η «δυνατότητα για μείωση της φορολογίας που είναι σήμερα υψηλή» και να μην πάθει ασφυξία η οικονομία.
Στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2015-16, την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή ο διοικητής της, οι αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος χαρακτηρίζονται «διστακτικές». Οπως σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμα, «το πρόβλημα του δημοσίου χρέους δεν αντιμετωπίζεται σήμερα στο πλαίσιο της ευνοϊκής διεθνούς συγκυρίας των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων αλλά μετατίθεται για επανεξέταση μετά το τέλος του προγράμματος».
Η θέση που εδώ και ένα μήνα προωθεί ο κεντρικός τραπεζίτης είναι πως πρέπει να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 από 3,5% του ΑΕΠ στο 2%. Θεωρεί – όπως και το ΔΝΤ – ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για πολλά χρόνια δεν είναι ρεαλιστικό, ούτε κοινωνικά ανεκτό και υπονομεύει την ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, υποστηρίζει, το χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο, παρά τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Συγκεκριμένα, η έκθεση περιγράφει τρία εναλλακτικά σενάρια ελάφρυνσης του χρέους, στα οποία προβλέπεται μετάθεση των λήξεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 20 χρόνια (τελική αποπληρωμή το 2071). Επιπροσθέτως, τα δύο πρώτα προβλέπουν εξομάλυνση των πληρωμών τόκων που μεταφέρονται και κεφαλαιοποιούνται σε διάστημα 20 ετών και το τρίτο – και καλύτερο για την Ελλάδα – δεν κεφαλαιοποιεί τους αναβαλλόμενους τόκους. Με βάση τα σενάρια αυτά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κυμαίνεται από 9,7% του ΑΕΠ (στο τρίτο σενάριο) έως 15,6% του ΑΕΠ (στα πρώτα χρόνια του πρώτου σεναρίου).
Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει το 45,2% τον Μάρτιο έναντι 44,2% τον Δεκέμβριο και ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί σύντομα η δευτερογενής αγορά δανείων.

Πηγή : tanea.gr