– Ψήφο εμπιστοσύνης με 155 «ναι» έλαβε η κυβέρνηση. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ιδιαίτερα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Τι προηγήθηκε
– Στην ανάγκη εφαρμογής ενός παράλληλου προγράμματος, που δεν θα σκοπεύει μόνο στην άμβλυνση των επιπτώσεων των μέτρων, αλλά και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, στάθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλει η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καταπολέμηση των παθογενειών, εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, ενώ υπογράμμισε ότι «για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να ανατρέψουμε τα βάθρα στα οποία στηρίχθηκε ο δικομματισμός».
Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προσδοκά τάχιστη επαναφορά μέρους των καταθέσεων που έφυγαν. Παράλληλα, έθεσε ως στόχο τη διαπραγμάτευση για το χρέος, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.
Αυτές οι εξελίξεις θα άρουν τις υφεσιακές πιέσεις, με την ανάπτυξη να επιστρέφει είτε το β’ είτε το γ’ τρίμηνο του 2016, εκτίμησε ο κ. Δραγασάκης. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι πρέπει «να προχωρήσουμε γρήγορα στους αναγκαίους μετασχηματισμούς της κοινωνίας, του κράτους και των θεσμών».
Στόχος, κατά τον κ. Δραγασάκη, είναι η επανένταξη όσων έχουν αποκλειστεί από την αγορά εργασίας. «Τα τωρινά επίπεδα της ανεργίας μόνο σε περίοδο πολέμου παρατηρούνται. Η κυβέρνηση σκοπεύει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα απελευθερώσει έως και 100 δισ. την επόμενη πενταετία», συμπλήρωσε.
«Πρέπει να βρούμε τρόπους να ενεργοποιήσουμε την κοινωνία. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τη διεθνή θέση της χώρας, του κύρους και της αξιοπιστίας μας εντός της Ευρώπης», συνέχισε ο κ. Δραγασάκης.
– Μέσα σε κλίμα ενστάσεων από την αντιπολίτευση, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε: Νομοθετούμε με βάση το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο λαός επιθυμούσε να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες θα έρθει στη Βουλή και θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Μέσα σε δυσμενείς συσχετισμούς βελτιώσαμε τους όρους της συμφωνίας.
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε ότι υπάρχει ένα «ορφανό», ο νεοφιλελευθερισμός. Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ν Δ. Ο λαός δεν θα ξεχάσει ότι μας καλούσατε να υπογράψουμε χειρότερα μέτρα
Για δεύτερη φορά ο λαός επέλεξε σταθερή προοδευτική ευρωπαϊκή πορεία. Οσοι είχαν στο νου τους τα σενάρια της παρένθεσης, καλύτερα να το ξεχάσουν, υπογράμμισε ο υπουργός..
– Μικροεντάσεις επικράτησαν στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, όταν στελέχη της αντιπολίτευσης έθεσαν στον Πρόεδρό της, Νίκο Βούτση, ενστάσεις επί της διαδικασίας.
Πρώτος ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, που ανέφερε πως τις τελευταίες ώρες το βράδυ της Τετάρτης έπαιρναν στη σειρά το λόγο μόνον υπουργοί της κυβέρνησης, χωρίς να παρεμβάλλονται βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Βούτσης είπε πως η σειρά των ομιλητών είχε συμφωνηθεί από το Σώμα του Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι είχαν προηγηθεί περισσότεροι από κάθε άλλη διαδικασία ομιλητές από πλευράς αντιπολίτευσης.
Λίγη ώρα αργότερα, θέμα διαδικασίας έθεσε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέγοντας πως λαμβάνουν το λόγο συνεχώς στελέχη της κυβέρνησης, ενώ και από το Ποτάμι ο Χάρης Θεοχάρης ζήτησε στο εξής να υπάρξει πρόβλεψη ώστε ανά κάποιο αριθμό βουλευτών της αντιπολίτευσης να μιλάει και κάποιος υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής του απάντησε πως ο κανόνας αυτός τηρείται, αλλά κατά κανόνα στην τελική φάση της διαδικασίας πάντοτε – λόγω της αναλογίας μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών – βρίσκονται να παίρνουν το λόγο περισσότεροι υπουργοί.
– «Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι ούτε προσωπική ούτε οικογενειακή υπόθεση. Το ΥΠΕΞ και η εξωτερική πολιτική ανήκει στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία και αυτούς εξυπηρετεί, όχι πελατειακές σχέσεις». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, από το βήμα της Βουλής σήμερα το βράδυ στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τον κατηγόρησε από το ίδιο βήμα για «διώξεις υψηλόβαθμων ικανών διπλωματών με προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα» αναφερόμενη στην ανάκληση της πρέσβεως στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.
Σχετικά με την κα Παπαδοπούλου, χωρίς να την κατονομάσει, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Όταν ο υπουργός Εξωτερικών θέτει βέτο για ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα, ουδείς διπλωμάτης δικαιούται να το αποσύρει γιατί δεν του αρέσει ή αν τον πιέζουν τρίτοι
– Την ένταξη 100.000 ανέργων σε επιδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης τους επόμενους έξι μήνες και άλλων 150.000 σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας από τον ερχόμενο Μάρτιο και έως το τέλος του 2016, εξήγγειλε μιλώντας από το βήμα της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου
– Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας αναφέρθηκε στις δεσμευτικές υποχρεώσεις της Συμφωνίας που προέρχονται από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο.
Η πρώτη είναι η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ εντός του Οκτωβρίου.
«Σε αυτήν την υποχρέωση είμαστε δεσμευμένοι από τη συμφωνία», είπε ο κ. Δρίτσας, προσέθεσε όμως ότι «η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία όμως περιλαμβάνει ζητήματα για τα οποία επιβάλλεται διαβούλευση για τη χρήση εκτάσεων και εγκαταστάσεων, όπως και για τη ρύθμιση λειτουργιών του λιμανιού, με βάση κοινά παραδεκτούς διεθνείς κανόνες δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτά δεν είμαστε από τη συμφωνία δεσμευμένοι».
– «Η κυβέρνησή μας έχει εντολή τετραετίας. Η εντολή αυτή του ελληνικού λαού, εμπεριέχει ένα ποιοτικό μήνυμα: Να μην είμαστε, ούτε να γίνουμε συνέχεια των κυβερνήσεων του δικομματισμού», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.
Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση θέλει μια ουσιαστική υπέρβαση, ότι πρέπει να συγκρουστεί με τη στασιμότητα, την αδράνεια, τη διαπλοκή, «να συγκρουστεί με το παλιό και να φέρει αέρα απελευθέρωσης».
«Δεν είναι, ούτε εύκολη ούτε δεδομένη αυτή η υπέρβαση. Αλλά η υπέρβαση αυτή, είναι αναγκαία και εφικτή. Και αρωγός θα είναι ο ίδιος ελληνικός λαός, που αναγνώρισε ότι παλεύουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά του», είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ο υπουργός Επικρατείας παραδέχθηκε πως υπάρχουν σκληρές πτυχές στη συμφωνία – σημείωσε όμως ότι «αν δεν την υλοποιήσουμε, δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει από τη δίνη της κρίσης».
– «Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι ότι η σταθερότητα και η ανάσχεση της ύφεσης είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε μιλώντας απόψε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης
– Στο 1,5% μπορεί να περιοριστεί η ύφεση φέτος αντί για το 2,5% που είχε αρχικά υπολογιστεί, εκτίμησε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.
– Να ζητήσει συγνώμη από τον λαό που τον πίστεψε και ιδίως από τη νεολαία, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες του και ψήφισε Μνημόνιο. Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κυβερνάει με το μπόνους των 50 εδρών, όπως ακριβώς και οι «δεξιές κυβερνήσεις» και πως παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τα εκλογικά ποσοστά, τα οποία – λαμβανομένης υπόψη της αποχής – δείχνουν ότι τον ψήφισαν μόλις 22 στους 100 Έλληνες.
– Κουτσούμπας: Δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε κ. Πρωθυπουργέ το 36% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός ως έγκριση στις μνημονιακές πολιτικές σας. Τι πάει να πει ο λαός μίλησε; Ξεχνάτε σε πόσα κόμματα ο λαός έδωσε μεγαλύτερα ποσοστά από τα δικά σας και μετά τα έριξε στα τάρταρα; Επειδή είστε ο εξουσιαστής δεν ανέχεστε την κριτική; Δεν θα είναι μακριά η ώρα που ο ελληνικός λαός θα βγάλει συμπεράσματα
– Την αντίδραση δύο υπουργών προκάλεσε η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, απόψε στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.
«Όταν ο κ. Θεοδωράκης μιλάει στο Κοινοβούλιο και απευθύνεται σε αυτό, πρέπει να καταλάβει ότι δεν μιλάει στον καθρέφτη του και στον εαυτό του», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, τις αναφορές στο πρόσωπό του από τον κ. Θεοδωράκη.
«Ο κ. Θεοδωράκης πριν πει ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να προσέχουν τα λόγια τους και να τα μετρούν, είπε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου βαρύνεται με δύο φόνους. Αυτή η κακολογία έχει πλέον χαρακτηριστικά προπαγάνδας, διότι επαναλαμβάνεται διαρκώς μήπως και πιάσει, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστικά προπαγάνδας και είναι ψευδής», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος και υπογράμμισε:
«Οι καινοτομίες του πρόσφατου νόμου αφορούσαν μόνο ειδικές κατηγορίες κρατουμένων, όπως οι ανάπηροι, οι φιλοξενούμενοι αλλοδαποί, οι ανήλικοι και οι υπερήλικες, και όχι άλλες κατηγορίες κρατουμένων, όπως εκείνοι οι οποίοι υποτροπίασαν και τέλεσαν δολοφονίες, τέλεσαν ανθρωποκτονίες μετά την απόλυσή τους. Η κακολογία αυτή είναι αχαρακτήριστη και δεν χρειάζεται να μιλήσω περισσότερο».
– «Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε “ναι” και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό». Με τη φράση αυτή, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκλεισε την ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: «Θα συνιστούσα στον κ. Τσίπρα να μαζέψει λίγο ορισμένα στελέχη του. Έκαναν καριέρα λοιδορώντας το Ποτάμι, ως προϊόν της διαπλοκής και τώρα που τα εξώφυλλα αλλά και οι αποφάσεις ορισμένων υπουργών σας μαρτυρούν ποιοι έχουν επιλεκτικές σχέσεις με τη διαπλοκή, τώρα άλλαξαν τροπάριο και μιλούν για ¨ακροδεξιό Ποτάμι¨. Χθες υπήρξε μια ανακοίνωση του γραφείου σας που είναι μνημείο ανευθυνότητας και γκεμπελισμού. Πάρτε το αλλιώς γιατί θα βρείτε».
Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι στόχος του κόμματός του είναι να αλλάξει το παλιό σύστημα, όχι να γίνει μέρος του. «Θα παραμείνουμε το ίδιο ξεροκέφαλοι ως προς τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν. Έχουμε ανάγκη τις εξαιρέσεις του παλιού αλλά δεν έχουμε ανάγκη το παλιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέπτυξε ένα σύνολο προτάσεων ανά κυβερνητικό τομέα για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να βγει το ταχύτερο από την κρίση.
Ανάμεσα σ’ αυτές είναι: η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει να είναι αναθεωρητική η επόμενη Βουλή, να αναθεωρηθούν τα άρθρα «περί ευθύνης υπουργών» και ασυλίας βουλευτών έτσι ώστε τα αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί και οι βουλευτές να τιμωρούνται όπως και των υπόλοιπων πολιτών. Επίσης, πρότεινε τη σύσταση επιτροπής επαϊόντων και όχι κομματικών στελεχών που μέσα σε έξι μήνες θα εκπονήσει ένα σχέδιο για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος.
«Σύνταγμα, κανονισμός της Βουλής και εκλογικός νόμος μαζί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να πάρουν θέση. Ειδικότερα, πρότεινε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών – για να μην γίνονται οι βουλευτές επαίτες στα κανάλια καθώς, όπως είπε, μόνο έτσι θα πάψουν να έχουν κοινοβουλευτικές ομάδες και ομαδούλες οι ισχυροί των μίντια.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε ακόμη τη συγκρότηση μικρής κυβερνητικής ομάδας, 20 ατόμων, με κατάργηση υφυπουργών και σημαντική μείωση των γενικών και ειδικών γραμματέων, μείωση της γραφειοκρατίας, απομάκρυνση διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών, φορολογικές διευκολύνσεις, να πέσει η ανεργία σε 5 χρόνια, ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, μηδενική φορολογία των νέων αγροτών για 3 χρόνια, πρότυπα σχολεία σε φτωχές περιοχές και ελέγχους παντού.
– Από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμπεριλαμβάνονται και στο Μνημόνιο.
«Εμείς δεν θα σας απαντήσουμε με τον τρόπο που απαντήσατε εσείς στις ανάλογες εκκλήσεις για συνεννόηση και συναίνεση που σας απευθύναμε σε πολύ κρίσιμες ώρες για την πατρίδα μας.
Τότε που από αυτό το βήμα εκστομίσατε μια φράση που στιγμάτισε ανεξίτηλα την πολιτική σας πορεία με το αξέχαστο “δεν θα σας αφήνουμε να βγαίνετε από τα σπίτια σας”», είπε η κ. Γεννηματά και σημείωσε ότι «προοδευτικός δεν είναι κανείς επειδή απλά το δηλώνει. Η προοδευτική πολιτική δύναμη συνδέει την κυβερνητική παρουσία της με πραγματικά προοδευτικές πολιτικές, με αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».
Η κ. Γεννηματά ανέβασε τους τόνους λέγοντας στον πρωθυπουργό ότι «αντιδεξιός δεν χαρακτηρίζεται κανείς ούτε μόνο λόγω ιστορικής παράδοσης, ούτε επειδή απλά καταλαμβάνει την αριστερή πτέρυγα των εδράνων του Κοινοβουλίου. Εσείς προσκαλείτε ποιους σε αντιδεξιά μέτωπα, κ. Τσίπρα;
Εσείς που ενώ λαλίστατα έχετε φορτώσει τις ευθύνες της κρίσης επί δικαίων και αδίκων, δεν έχετε βρει ούτε μία λέξη να πείτε για την καταστροφική πενταετία της ΝΔ 2004-2009; Εσείς που επί 8 μήνες ερωτοτροπούσατε συγκυβερνώντας με μια ακροδεξιά απόφυση του πολιτικού συστήματος και το βράδυ των εκλογών σπεύσατε να την αγκαλιάσατε;
Εκείνο το βράδυ δεν αγκαλιάζατε πια έναν ευκαιριακό κυβερνητικό εταίρο, αλλά μια ιδεολογία. Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται, κ. Τσίπρα. Με λίγα λόγια, κ. Τσίπρα, δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού ούτε προοδευτικότητας».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αμφισβήτησε το ηθικό πλεονέκτημα που επικαλείται, όπως είπε, ο πρωθυπουργός ως «άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου».
«Η ελπίδα δεν πέθανε, όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά κι ανέφερε ότι ο δημοκρατικός κόσμος δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού, ούτε προπηλάκισε τους πολιτικούς του αντιπάλους και πως ποτέ δεν προέβη σε πράξεις πολιτικής βίας. «Η Δημοκρατική παράταξη ταυτίσθηκε με τη συμφιλίωση, με την ενότητα και την πρόοδο», είπε και χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα», που αναφέρει η κυβέρνηση, ως το καινούργιο «παραμύθι».
Εξέφρασε τους φόβους της ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγεί τη χώρα σε νέο αδιέξοδο. «Σε εμάς, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες ούτε αφελείς συνενόχους. Να το καταστήσουμε σαφές: Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευτήκατε. Και εσείς θα κριθείτε», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
Σχετικά με το 23% στην Εκπαίδευση, η κ. Γεννηματά είπε ότι η κυβέρνηση το αντιμετώπισε με επικοινωνιακό τρικ, «το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα, όταν περάσει το «πάγωμα» και έρθει η ώρα της “απόψυξης” των μέτρων».
Η Γεννηματά διατύπωσε «πέντε Όχι», όπως τα ονομάτισε, όπου δεν θα αλλάξει θέση: Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας, την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών, την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση, την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αφού η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη.
– Στο σχόλιο του κ. Μεϊμαράκη ότι απόψε ο πρωθυπουργός επιχείρησε παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «δεν είχε καμία πρόθεση παρέμβασης αλλά η τοποθέτησή του ήταν πολιτική και αφορούσε στο χρέος για το οποίο υπάρχει εθνική στρατηγική».
«Σε ότι αφορά τα εσωτερικά σας εγώ είμαι της άποψης ότι στα κόμματα πρέπει να υπάρχει δημοκρατία εσωκομματική και μπράβο σας και δεν υπάρχει κανένα θέμα. Και μπράβο σας που έχετε εσωτερικές διαδικασίες και εκλογές. Κακώς το εκλάβατε ως ανάμειξη», είπε ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε δε ότι «ανεξαρτήτως προσώπων, αυτό που η χρειάζεται η χώρα είναι η εποικοδομητική κριτική και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Και όχι κριτική στείρα και αδιέξοδη».
Σε ότι αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι για το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα, υπάρχει η στρατηγική που λέει τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να υπάρχει μείωση του χρέους και η άλλη που λέει ότι αυτά τεράστια πλεονάσματα είναι το άλλο πρόσωπο μιας σκληρής λιτότητας που καταστρέφει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική. Γι’ αυτό και όπως τόνισε, η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με στόχο να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και ταυτόχρονα να ανοίξουμε τη μεγάλη συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
«Άρα σε αυτή τη στρατηγική, σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να μην υπερασπίζεστε αυτή την αδιέξοδη στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων και να έρθετε σε αυτή την εθνική προσπάθεια ώστε να φύγει αυτός ο βραχνάς από το λαιμό της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.
– «Όποιος κι αν είναι αρχηγός, η ΝΔ θα είναι συγκροτημένη» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας στη σύντομη παρέμβαση του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε ότι παρεμβαίνει στα εσωκομματικά της ΝΔ.
Για το χρέος είπε: «Εγώ δεν είπα να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, αλλά αντίθετα να ανοίξει, εσείς το αυξήσατε». Απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα ζητώντας του να ξεκαθαρίσει αν θέλει συνεργασία με τη ΝΔ ή όχι, γιατί, όπως ανέφερε, δεν «δεν σας φθάνουν τα μαξιλαράκια που έχετε».
Χαίρομαι που επιβεβαιώνετε την αύξηση του χρέους, σημείωσε ακόμη ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και τού καταλόγισε ότι συγχέει την αύξηση του ΑΕΠ με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Συμφώνησε πάντως ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, εξηγώντας ότι «με την ύφεση που έχετε προκαλέσει και τα ελλείμματα πρέπει να το δούμε το χρέος».
Επέρριψε πάντως ευθύνη στον κ. Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί τη συναίνεση, λέγοντας πως «δεν είδα να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».
Κλείνοντας ανέφερε: «Εμείς συμπεριφερόμαστε σαν υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, λέμε “ναι” στα θετικά, λέμε “όχι” στα αρνητικά και στους φόρους».
– Αλ. Τσίπρας: Αναφερθήκατε στο μείζον θέμα του χρέους και είπατε ότι όχι μόνο τίποτα δεν άλλαξε αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση. Για κακή σας τύχη έρχετε μετά από ιστορική ομιλία Ολάντ που αναδεικνύει το ζήτημα του χρέους. Με ποιούς είστε;
Αναφερθήκατε στο ζήτημα το χρέους και είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε. Για κακή σας τύχη κ. Μεϊμαράκη αυτή η τοποθέτηση έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την ομιλία του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη απομείωσης του χρέους. Με ποιους είστε τελικά;
Θα πετύχουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είτε είστε μαζί μας είτε όχι.
Νωρίτερα
Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγορώντας τον για πολιτική απάτη και για αλαζονεία.
Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.
Συνεχίζοντας ο κ. Μείμαράκης ανέφερε: «Έρχεται πολύ βαρύς Χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές. Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλγογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου άρχισε να λέει άλλα. Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλει προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί».
«Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε την χώρα σε εκλογές” είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ενώ δίνοντας το αντιπολιτευτικό του στίγμα είπε: “Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέα μέτρα και νέους φόρους, δεν θα τα ψηφίσουμε».
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στις ΗΠΑ μίλησε εναντίον της χώρας -για τα θέματα διαφθοράς- και ότι δεν ήταν θέμα μετάφρασης.
Πηγή : tanea.gr