Η κρίση στη ρωσική οικονομία έχει προκαλέσει μεγάλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών. Ορισμένα νοικοκυριά έχουν συγκεντρώσει τρόφιμα για την περίπτωση που παρατηρηθούν ελλείψεις.
Τα ρωσικά νοικοκυριά σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος από την κρίση στην Ουκρανία και τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη μείωση των καταναλωτικών δαπανών που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η μείωση της κατανάλωσης αναμένεται ότι θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την ύφεση στη Ρωσία.
Η Otkritie Capital προβλέπει ότι οι πωλήσεις λιανικής στη χώρα αναμένεται να παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη μείωση από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, το 1991, όταν είχαν χαθεί οι αποταμιεύσεις και τα νοικοκυριά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε τρόφιμα και υπερπληθωρισμό. Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις καθώς έχει δεχθεί πλήγμα από την κατάρρευση κατά 44% της ισοτιμίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.
Ηδη καταναλωτές όπως η Σβετλάνα Κορότκοβα έχουν αρχίσει να δημιουργούν στοκ σε δημητριακά και κονσέρβες. Η κίνηση αυτή αποτελεί «μαξιλάρι ασφαλείας», λέει η Κορότκοβα, προσθέτοντας ότι έμαθε το μάθημα από τις ελλείψεις που είχαν καταγραφεί την εποχή της περεστρόικα.
«Οι κυβερνητικοί πόροι είναι σήμερα πολύ περιορισμένοι, οπότε δεν περιμένω να έχω ισχυρή βοήθεια» είπε η 42χρονη λογίστρια.
Εξι χρόνια μετά την αύξηση των συντάξεων κατά ένα τρίτο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, έχει ξεκινήσει την εφαρμογή προγράμματος 37 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των τραπεζών και της βιομηχανίας. Περίπου τα μισά από τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το 2009-2010 ο Πούτιν ως πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας από όλες τις χώρες του G20, το οποίο είχε ανέλθει στο 9,8% του ΑΕΠ. Σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η κυβέρνηση της Ρωσίας προσπαθεί να καταπολεμήσει την ύφεση η οποία, σύμφωνα με οικονομολόγους, θα διαρκέσει τέσσερα τρίμηνα. Παρά το γεγονός ότι προσφέρεται βοήθεια στις τράπεζες, οι κλάδοι που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι το εμπόριο, οι κατασκευές και οι υπηρεσίες.
Ο πληθωρισμός στη χώρα έφθασε το 15% τον Ιανουάριο και αναμένεται να φθάσει στο 17% έως την άνοιξη – στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002. Το δημόσιο έλλειμμα, που έφθασε πέρσι το 0,5% του ΑΕΠ, μπορεί φέτος να ανέλθει σε 3,8% του ΑΕΠ.
Πηγή : tanea.gr (από Bloomberg News)