Τέλος αγωνίας σήμερα για τους περίπου 100.000 υποψηφίους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς από τις 10 το πρωί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων και τις βάσεις εισαγωγής.
Από τις 11 το πρωί σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας
http://results.it.minedu.gov.gr
πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο – όνομα – πατρώνυμο – μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες παρατηρείται καθίζηση στις παιδαγωγικές και στις οικονομικές σχολές ενώ υπάρχει άνοδος στην Ιατρική.
Επίσης, σήμερα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών – αλλογενών (απόφοιτοι λυκείων εκτός ΕΕ) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές, η οποία από πέρυσι γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους στο τμήμα στο οποίο πέρασαν και κατόπιν θα αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.
Στο μεταξύ, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Παιδείας – όπως το χαρακτήρισε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου – είναι η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.
Η Σία Αναγνωστοπούλου διαβεβαίωσε πως το υπουργείο εργάζεται συστηματικά για να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία και υπογράμμισε ότι τα βιβλία έχουν ήδη φθάσει, ενώ οι αποσπάσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν προχωρήσει κανονικά. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά» πρόσθεσε. Σημειώνεται πάντως ότι κάθε χρόνο πολλά κενά εμφανίζονται μετά τον αγιασμό εξαιτίας ασθενειών, επαπειλούμενων κυήσεων και προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί. Τα κενά αυτά καλύπτονται εκ των υστέρων με πρόσθετες προσλήψεις, οι οποίες όμως συνήθως καθυστερούν.
Σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές των φοιτητών, η Αναγνωστοπούλου επιβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στο καθεστώς.
ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ. Πρόκληση για τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας θα είναι επίσης η εφαρμογή του νέου, ενιαίου τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού αλλά και των αλλαγών που έχουν αποφασιστεί στο Γυμνάσιο. Το νέο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο θα έχει ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα που θα ξεκινά στις 08.30 και θα τελειώνει στις 13.00, ενώ το – προαιρετικό – ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργεί ώς τις 16.00 σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Αντίστοιχα, στο νέο ενιαίο Ολοήμερο Δημοτικό η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος θα γενικευτεί για όλες τις τάξεις στις 13.15 (ενώ μέχρι πέρυσι τα σχολεία αναμορφωμένου προγράμματος που πλέον καταργούνται τελείωναν στις 14.00) και το ολοήμερο πρόγραμμα θα ξεκινά, σε όσα σχολεία υπάρχει ενδιαφέρον ικανού αριθμού μαθητών, στις 13.15 και θα λήγει στις 16.00. Προβλέπονται επιλογές διδακτικών αντικειμένων όπως Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική, είναι όμως ζητούμενο αν θα υπάρχουν καθηγητές ειδικοτήτων να τα διδάξουν. Σε αυτή την περίπτωση, τη δουλειά θα αναλαμβάνει ο δάσκαλος, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να έχουν εδώ και καιρό εκφράσει φόβους για μετατροπή του ολοήμερου προγράμματος σε «παιδοφυλακτήριο».
Τέλος, στο Γυμνάσιο έχει ανακοινωθεί σειρά αλλαγών, όπως μείωση των διδακτικών ωρών κατά τρεις την εβδομάδα. Οι τρεις ώρες κόβονται από τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών (μειώνεται κατά μία ώρα σε κάθε τάξη), την Ερευνητική Εργασία (καταργείται ως αυτόνομο μάθημα και εντάσσεται στα υπόλοιπα ως μεθοδολογία) και την εναλλακτική διδασκαλία «ήσσονος σημασίας» μαθημάτων, όπως τα χαρακτήρισε ο Νίκος Φίλης, π.χ. της Οικιακής Οικονομίας κ.ά. Επίσης προβλέπονται μείωση ύλης, μεγαλύτερα διαλείμματα πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία, κατάργηση των εξετάσεων στα δευτερεύοντα μαθήματα, πιλοτική εφαρμογή περιγραφικής αξιολόγησης, ανακαθορισμός του χρόνου σε δύο τετράμηνα αντί τριών τριμήνων και επιμήκυνση του σχολικού έτους μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Πηγή : tanea.gr