Mesimvrini S.A.

Ασφυκτικές πιέσεις στην Ελλάδα – Πρόοδος στη διαπραγμάτευση – Νέα διακοπή στη Σύνοδο Κορυφής – Νέα, τέταρτη τετραμερής με Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Τουσκ.

22306965_20150712_ee_0026.limghandler

Υπό ασφυκτικό κλοιό για την Ελλάδα εξελίσσεται από το απόγευμα της Κυριακής η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης.

Λίγο μετά τις επτά το πρωί της Δευτέρας διακόπηκαν για τρίτη φορά οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, ενώ νέα τετραμερής σύσκεψη ξεκίνησε με τους Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Τουσκ.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόσεφ Μούσκατ λίγο πριν τις επτά το πρωί η Σύνοδος διεκόπη για ακόμη μια φορά η Σύνοδος προκειμένου να γίνουν οι «τελευταίες διαβουλεύσεις».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε από την πλευρά του στο Twitter
ότι «μετά απο 14 ώρες συνάντησης της Ευρωζώνης, το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο…νέα διακοπή για διαβουλεύσεις».

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης είχαν επανέλθει στο τραπέζι της Συνόδου λίγο μετά τις 5 το πρωί, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι δύο θέματα παρέμεναν ανοιχτά. Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας ολοκληρώθηκε δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους Ολάντ, Μέρκελ και Τουσκ, σε διακοπή της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.

Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακοπεί για πάνω από τέσσερις ώρες ενώ ο Τούσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Νωρίτερα, πληροφορίες που μεταδίδονταν από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για βήματα προόδου προς την επίτευξη συμφωνίας. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το grexit πλέον απομακρύνεται, ωστόσο, όπως είχαν σχολιάσει αργά το βράδυ της Κυριακής κυβερνητικές πηγές «δίνεται μάχη επί πολλών ζητημάτων που αναφέρονται στο κείμενο που κατέθεσε το Eurogroup».

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα μέσω του ELA για να αποφευχθεί κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.

Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), επισημαίνεται.

Έλληνας αξιωματούχος, που επικαλείται το Associated Press, δήλωσε ότι στόχος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι να καταλήξει σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωνε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό άμεσo κίνδυνο και η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας είναι πιεστική.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, που γίνονται σε πολλά μέτωπα, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η πρόταση για Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων είναι από «άλλο πλανήτη» και σκοπεύει στο να ταπεινώσει την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παραμένει πολωμένη, με τα κράτη-μέλη διχασμένα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν πολύ σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Οι εταίροι βάζουν ιδιαίτερα σκληρούς όρους στην ελληνική πλευρά προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Θέτουν μια σειρά από προαπαιτούμενα, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα, θα πρέπει να νομοθετηθούν έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου.

Ταυτόχρονα, πληροφορίες που μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Bild θέλουν το ΔΝΤ να απαιτεί κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα. Η πληροφορία αυτή διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά. Ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας αναδεικνύεται ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ο οποίος αντικρούοντας τα σενάρια και τις προτάσεις περί προσωρινού grexit επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος νωρίτερα την Κυριακή εκτιμούσε ότι ήταν εφικτός ένας συμβιβασμός σήμερα.

Σ’ αυτό το σκηνικό των ασφυκτικών πιέσεων το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας Π.Καμμένος με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε «Ως εδώ» και έθεσε ως όριο υποχώρησης τα σημεία σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών όπως διατυπώθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Το χρονικό της Συνόδου Κορυφής

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης την Κυριακή.

Λίγο μετά τις 9 μ.μ. της Κυριακής ξεκίνησε εκ νέου η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής. Είχε διακοπεί μετά τις 7 το απόγευμα για λίγα λεπτά προκειμένου οι ηγέτες να διαβουλευτούν με τους συνεργάτες τους, ενώ νέα διακοπή έγινε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Στη διακοπή που έγινε στις 7 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

«Το βράδυ θα ελέγξουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα» είχε δηλώσει η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Η κ.Μέρκελ είπε ακόμη πως το σημαντικό νόμισμα στην Ελλάδα που έχει εξαφανιστεί είναι η εμπιστοσύνη. Η Καγκελάριος πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος και πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα.

«Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν υπάρχει Grexit υπό αίρεση» τόνισε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

«Σήμερα κρίνεται ολόκληρη η Ευρώπη», τόνισε και ο Μάρτιν Σουλτς. «Δεν είναι ένα τυχαίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εδώ θα αποφασίουμε για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Κάναμε μεγάλη πρόοδο, υπάρχει στο τραπέζι μία φιλόδοξη πρόταση και τώρα η σκυτάλη είναι στους ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης» είπε μετά το τέλος του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Κατά την άποψή του υπάρχουν 3 σημεία – προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα: Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ, να ψηφιστούν νόμοι πριν από τις 15 Ιουλίου και να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις.

Από την πλευρά τους ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι τόνισε πως είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. «Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να έρθουμε σε συμφωνία» συμπλήρωσε.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Ζοζέ Μουσκάτ υποστήριξε ότι η καλύτερη λύση θα είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά όχι με κάθε κόστος.

Πάντως, οι ελληνικές προτάσεις θεωρούνται από το Eurogroup καλή βάση συζήτησης. Πρέπει όμως να ενισχυθούν και με άλλα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή συμμόρφωση με όρους ενός νέου προγράμματος από τον ESM, αναφέρει το Reuters, καταγράφοντας τις απαιτήσεις, όπως προκύπτουν από τμήμα προσχεδίου ανακοίνωσης που συζητήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, πριν διακοπεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το προσχέδιο αυτό επαναλαμβάνει ότι θα απαιτηθεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ συμφωνεί ότι το πακέτο των ελληνικών προτάσεων θα πρέπει να ενισχυθεί και με άλλα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή συμμόρφωση με όρους ενός πακέτου από τον ESM.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με ετήσιο χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Πρέπει επίσης να γίνουν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, καθώς και μέτρα για να καλυφθεί το κενό που προκύπτει από τις δικαστικές αποφάσεις για τις μειώσεις των συντάξεων του 2012 και να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ζητάει επίσης να συμμορφωθεί πλήρως με την εργαλειοθήκη Ι του ΟΟΣΑ, με σαφή αναφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στην περίοδο των εκπτώσεων, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, την αγορά γάλακτος και του ψωμιού. Για την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι πρέπει να μπει στις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Για την αγορά ενέργειας επαναλαμβάνεται το θέμα του ΑΔΜΗΕ είτε για πώλησή του είτε για ισοδύναμα αυτού που θα φέρουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Για τα εργασιακά ζητείται η δέσμευση της Αθήνας ότι δεν θα καταργήσει μέτρα πολιτικής για τα εργασιακά, αλλά και ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη.

Γίνεται επίσης λόγος για ανάγκη συμμόρφωσης της Αθήνας με τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία το δημοσιονομικό συμβούλιο ενώ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια, να προωθηθεί ισχυρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διοίκηση, μέσω δημιουργίας ομάδας εργασίας κυβέρνησης – θεσμών.

Σημειώνεται επίσης στο προσχέδιο ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν αποτυπωθεί στην έκθεση των δανειστών του 2014 στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος.

Πηγή  :  tanea.gr